Jaarlijks zijn er relatief veel verkeersslachtoffers onder jongeren. De ANWB zet daarom het verkeerseducatieprogramma Streetwise Next Level in, speciaal voor jongeren in het voortgezet onderwijs. Op 18 juni komt de ANWB bij ons op school met dit programma.

 

Verkeersworkshop ‘Ik & het verkeer’

Voor 1e jaars leerlingen is er een interactieve en leerzame verkeersworkshop van één lesuur. Deze wordt gegeven door een ANWB-instructeur. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een PowerPoint presentatie via het digibord. Leerlingen wordt op een prikkelende wijze duidelijk gemaakt door middel van vragen en stellingen hoe zij zelf aan het verkeer deelnemen. De thema’s die aan bod komen zijn onder andere: boetes van verkeersovertredingen, aantallen fietsslachtoffers en het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets. Ook wordt ingespeeld op de emotie door het tonen van confronterende beelden. Ethische verkeersdilemma’s, ondersteund door persoonlijke verhalen, lopen als een rode draad door de workshop.

 

ANWB Verkeersbus

De ANWB Verkeersbus wordt ingezet om jongeren bewust te maken van de gevaren in het verkeer. In de Verkeersbus doorlopen 2e jaars leerlingen zelfstandig en onder begeleiding van een Streetwise instructeur in groepjes een spannend verkeerstraject bestaande uit vijf verschillende workshops. De dode hoek wordt belicht en de jongeren doen mee aan een uitdagende kennisquiz over de verkeersregels en voorrangssituaties. Bij een mobiliteitsgame gaat het om het inzicht te krijgen in het eigen verkeersgedrag. Tijdens de workshop ‘Kandatkandatniet’ buigen leerlingen zich over stellingen en reageren ze op elkaars en het eigen verkeersgedrag. Tot slot mogen de leerlingen zelf rijden in een virtuele wereld op een scootersimulator. Daarbij ervaren en beleven ze hoe het is om met én zonder licht aan het verkeer deel te nemen waardoor ze zich bewust worden hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer.

ANWB Virtual Reality

Met behulp van een laptop, VR-bril en controller kruipen de leerlingen in de huid van een bestuurder. De les begint met een filmpje en discussie over het mobiele telefoongebruik op de fiets. Dan volgen er vijf spannende scenario’s waarin het verkeer wordt ervaren vanuit het perspectief van een fietser, automobilist, scooterrijder, vrachtwagenchauffeur en buschauffeur. Tussen de scenario’s door bespreekt de ANWB-instructeur opvallende situaties die de leerlingen onderweg zijn tegengekomen. Het gebruik van fietsverlichting, in groepen fietsen, roekeloos rijgedrag en de dode hoek zijn onderwerpen die aan bod komen. Terwijl de route gereden wordt, komen er diverse kennis- en discussievragen voorbij.

 

Streetwise Next Level wordt grotendeels bekostigd vanuit de maatschappelijke betrokkenheid van de ANWB.