PRO-Emmen als eerste school in Drenthe “over de streep”

Afgelopen dinsdag 18 september was een bijzondere dag voor PRO-Emmen. De dag stond in het teken van Challenge Day. Challenge Day bewijst al meer dan 25 jaar dat het een krachtig verschil kan maken in het leven van jongeren. Het is onder andere bekend van het programma ‘Over de Streep’ met Arie Boomsma. Challenge Day is een dag vol emotie waarin er onderling meer bewustzijn wordt gecreëerd, meer respect ontstaat, vriendschappen worden beklonken of versterkt en ruzies worden bijgelegd. Het is een dag waarin jongeren de kans krijgen elkaar echt te leren kennen, om te ontdekken wie zijzelf en de andere deelnemers werkelijk zijn.

De leerlingenraad van PRO-Emmen deed vorig jaar een voorstel bij de schoolleiding, waarna contact gezocht werd met de organisatie van Challenge Day Nederland. Het bleek dat alle provincies al “Challenge Day proof” waren, behalve Drenthe. Voor beide organisaties een prachtige uitdaging en dus kwam het al snel tot een afspraak.

Na een paar weken van voorbereiding was het afgelopen dinsdag zover; in de sporthal van PRO-Emmen de eerste Challenge Day op een school in Drenthe. Ruim 90 leerlingen, uit de leerjaren 4 en 5 en 20 begeleiders waren aanwezig en maakten deze unieke dag mee.

Amerikaanse leaders, die jarenlange ervaring hebben met dit concept, zorgden voor een bijzondere ervaring met een impact die iedere deelnemer zal bijblijven. Tijdens de workshop gingen leerlingen aan de slag met aangeleerde gewoontes en werd gevraagd om voor 1 dag uit de comfortzone van gewoontes te stappen. De jongeren kregen de kans om zichzelf te uiten en kanten te delen die ze normaal gesproken verborgen houden. Door met elkaar te delen ontstond er een completer beeld over de ander en wat diegene heeft meegemaakt in zijn of haar leven. Leerlingen durfden tijdens Challenge Day emoties en ervaringen met hun medescholieren te delen, waar ze nog nooit met iemand over hadden gesproken. Niet gemakkelijk, maar ze merkten al snel dat ze niet alleen stonden. Niet meer.

Veel indruk maakte het onderdeel waarbij alle leerlingen zich verzamelen aan één kant van een witte lijn, waarna ze worden geconfronteerd met soms indringende vragen. In antwoord op deze vragen blijven leerlingen staan, of stappen over de streep.

Challenge Day houdt jongeren een spiegel voor, schudt ze wakker en creëert onderling begrip. Maar vooral inspireert de methode tot positieve verandering, beginnend bij jezelf.

PRO-Emmen is blij met het feit dat het als eerste school in Drenthe een Challenge Day heeft kunnen organiseren en daarnaast vooral trots op de openheid, oprechtheid en betrokkenheid van haar leerlingen. Met behulp van een zorgvuldig nazorgtraject zal het effect van de dag gewaarborgd