De eerste column vanuit onze groene sector is een feit! In deze column willen wij u maandelijks op de hoogte gaan houden over bezigheden, weetjes en bijzonderheden die er zich voordoen tijdens de praktijkuren binnen onze mooie sector.
Toen vorige week mijn mobiel op dinsdagmiddag begon te zingen (ik heb een operazangeres-beltoon), ik het nummer op mijn display niet herkende, nam ik op met een nieuwsgierig gevoel. Aan de andere kant van de satelliet een prettig klinkende vrouwenstem. Mevrouw en haar man hebben een snijhortensia-kwekerij werd me verteld en ze vroegen zich af of wij als school geïnteresseerd zouden zijn in een wederzijdse samenwerking.
Nog nieuwsgieriger geworden kwam het tot een gesprek, waarin bleek dat Marianne, want zo heet ze, deze kwekerij leidt met haar man en ervaring heeft zowel vanuit het onderwijsveld, als vanuit de begeleiding met jongeren binnen de kwekerij.
Vandaag ben ik op pad geweest om in te schatten of dit daadwerkelijk een interessante plek kan zijn voor onze leerlingen. Hoewel het een echte werkplek is; het oogt wat rommelig, wordt er een schitterend product geteeld, met als verdere voordelen dat er werkzaamheden geboden worden, die onze leerlingen uitstekend zouden kunnen verrichten. Dit alles natuurlijk binnen de mogelijkheden van deze of gene. Bovendien willen de eigenaren van de kwekerij veel tijd en moeite steken in de begeleiding van onze leerlingen. Win-win.
Ik heb de knoop doorgehakt. Vanaf de derde week van november mogen wij beginnen bij deze nieuwe werkplek! Ik verwacht dat deze werkplek een prima en welkome uitbreiding zal gaan vormen binnen onze bestaande werkplekkenbestand.
Voor geinteresseerden; de snijhortensia is niets anders dan een hortensia die in een kas gekweekt wordt in de volle grond. Ze vraagt een wat zurige bodem. Als de knop tevoorschijn komt, wordt de bloei gestimuleerd met bemesting van Kaliumverbindingen. Dit kan leiden tot bloemen met een diameter van 18 centimeter! Een sierraad in welk boeket dan ook.
In pot zal de snijhortensia niet geheel tot de gewenste volledige groei komen.
De ultieme, door de kwekers gewenste hoogte is 80(!) centimeter. Ze worden bijna dagelijks in het seizoen (juli – november) aangeboden aan de veiling, in voornamelijk wit, groen en classic varianten.
Het afzetgebied varieert; van Nederland tot Saoudi-Arabie en via de VS naar Rusland. “Gelukkig drukt er geen boycot op”, grapte de eigenaar, een ervaren kweker uit het westen, waarop ik antwoordde dat de gebruikers van de voedselbanken hortensia`s niet echt lekker zouden vinden.
Een schitterend product.
Of ik een “bosje” mee wilde….