Een levensechte en veilige leeromgeving

Aan de Vleerackers 24 te Emmen heeft PRO Emmen een levensechte leeromgeving gecreëerd in de vorm van een woonhuis. In deze levensechte leeromgeving worden leerlingen van de F-Klas sinds schooljaar 2016-2017 klaargestoomd om later zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen. Deze groep leerlingen richt zich op wonen, werken en vrije tijd. Hierbij speelt zelfredzaamheid sociaal emotionele ontwikkeling een centrale rol. Deze leerlingen zijn geselecteerd op een aantal punten: IQ, extra benodigde extra ondersteuning op het gebied van zelfredzaamheid, zelfstandigheid en gericht op sociaal emotionele ontwikkeling.

Een lesprogramma op maat

Samen met leerlingen, de mentor en in overleg met ouders wordt er een lesprogramma op maat gemaakt. Om het leren levensecht te maken, worden de theorie- praktijkopdrachten zo ontworpen dat ze aansluiten bij situaties die de leerlingen nu of in de toekomst tegen gaan komen. In een kleine (+/- 10 leerlingen), vertrouwde en veilige leeromgeving gaan de leerlingen vervolgens werken aan hun doelen. De leerlingen gaan soms als groep naar een praktijkles binnen school en soms sluiten ze aan bij een praktijkvak naar keuze.Alle voorkomende werkzaamheden in en rondom het huis komen in de lessen aanbod. Naast het bijhouden van de tuin, de woning en de buurt moeten de leerlingen zich ook bezig houden met bijvoorbeeld de rekeningen, boodschappen en andere verplichtingen die een woning met zich mee brengt.

 

Stage en werk

Praktijkervaring zal worden opgedaan bij geselecteerde bedrijven die de begeleiding en zorg kunnen bieden die deze leerlingen nodig hebben. In overleg met de leerling, mentor, stagebureau en ouders wordt er een stagerichting gekozen. Hierna zal er gezocht worden naar een geschikt stagebedrijf.