Laatste nieuws

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Op donderdag 13 en vrijdag 14 april zijn de leerlingen van leerjaar 1 naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork geweest.

Herinneringscentrum

We begonnen de dag in het herinneringscentrum. Hier vertelde een medewerker ons over een familie uit Emmen die naar Kamp Westerbork moest tijdens de 2e wereldoorlog. Daarna zagen we een korte film waarin een mevrouw vertelde over haar tijd in kamp Westerbork.

Ook hebben we de tentoonstelling bekeken. Deze tentoonstelling verteld het verhaal van de plek van Kamp Westerbork. We hoorden en zagen vooral persoonlijke verhalen van mensen die via kamp Westerbork zijn weggevoerd, maar ook van bewakers, treinbestuurders, buren en mensen die Joden hielpen.

 

Voormalig kampterrein

Daarna liepen we naar het voormalig kampterrein. Dit was een wandeling van 2,7 kilometer. We kwamen hierbij langs de Radiosterrenwacht en zagen hier de grootste radiotelescopen van Europa!

Op het voormalig kampterrein zagen we de woning van de kampcommandant. Dit is eigenlijk het enige van vroeger wat is blijven staan.

Ook hebben we een barak gezien, hier hebben de mensen in het kamp vroeger in geslapen.
De barak heeft daarna een hele tijd gediend als kippenschuur.
We hebben uitleg gekregen over de 102.000 stenen. Deze staan symbool voor de 102.000 mensen die vanuit kamp Westerbork gedeporteerd werden en helaas niet terug zijn gekeerd.

 

Het weer

De groepen die op donderdag de excursie hadden hebben helaas wat minder goed weer gehad. De leerkrachten zijn heel trots op de leerlingen die, ondanks de harde regen, heel aandachtig hebben geluisterd en zich keurig hebben gedragen.

Op vrijdag genoten we van een heerlijk zonnetje en een uitstekende sfeer.