In de eerste twee leerjaren van de onderbouw is het vak verzorging verplicht voor alle leerlingen. Het is de bedoeling dat de leerling zo zelfstandig mogelijk kook- en bakopdrachten uitvoert. Wij gebruiken hiervoor de HOME methode. In de HOME boekjes staan 20 recepten, ingedeeld naar maaltijden. Er wordt gelet op methodisch werken, presentatie, hygiëne, werkhouding en tempo. Naast dit boekje wordt er nog een praktijkmap gebruikt met extra opdrachten, zoals o.a. bakken met sint/kerst en het dekken van de tafels.
Aan het eind van elk leerjaar krijgt de leerling voor het portfolio een certificaat zelfstandig werken (mocht het zelfstandig werken niet lukken dan wordt er op het certificaat aangegeven in welke mate er hulp nodig is).
Aan het eind van het tweede leerjaar gaan de leerlingen een keuze maken voor het derde leerjaar. Dan is het belangrijk om te kijken in welk de leerling goed is en waar de interesse ligt. Het is mogelijk het vak verzorging (zoals in de eerste twee leerjaren) te kiezen als extra oefening in het zelfstandig koken .
Als leerlingen geïnteresseerd zijn in horeca kan er vanaf het derde jaar gekozen worden voor catering (sector economie). Tijdens de catering worden de professionele vaardigheden voor de horecakeuken aangeleerd. Er worden broodjes, snacks en soepen gemaakt voor de verkoop in de kantine, er wordt koek, snoep en gebak gemaakt voor de verkoop in de winkel, er worden hapjes gemaakt in opdracht voor recepties en er wordt in de bediening geholpen. Vanaf het derde jaar zijn er certificaten mogelijk voor vaardigheden horecakeuken, kantine, bediening en bakkerij.
Verzorging
In de onderbouw bestaat het vak verzorging uit basistechnieken koken.
De leerlingen leren koken voor zichzelf.
In klas 3 kunnen de leerlingen kiezen voor koken en daarnaast voor Zorg en Welzijn
Zorg en Welzijn is in klas 3 vooral kennis maken met zelfredzaamheid en kennis maken met werken in de zorg.
Zorg en Welzijn – breed
Vanaf klas 4 zijn er verschillende branche-opleidingen
- Woonhulp ouderenzorg: deze opleiding is gericht op werken in een verzorgingshuis
- Woonhulp gehandicaptenzorg: deze opleiding is gericht op werken in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking
- Thuishulp : dan leer je werken bij de mensen thuis
- Werken in een kinderrijk omgeving
Wat deze opleidingen precies inhouden, kun je vinden in de studiewijzers
Naast branche- opleidingen kunnen de leerlingen ook zelfredzaamheid doen. Hier leer je dan alles wat je nodig hebt om zelfstandig te wonen.
Ook is het mogelijk voor alle leerlingen om vanaf klas 4 Reanimatie en EHBO te volgen. Beide cursussen worden afgesloten met een erkend certificaat van NRR en het Rode Kruis.
In het jaar dat een leerling 18 jaar wordt, krijgen ze een cursus zelfstandig wonen.
Naast huishoudelijke taken krijgen ze ook budgetteren, gootsteen ontstoppen, solliciteren en noem maar op.
Wij proberen onze leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomst.
Babyverzorging
Nieuw is het verzorgen van een realcare baby. Dit is een babypop die dmv een computerprogramma kan huilen en om aandacht vraagt.
Tijdens de lessen krijgt 1 leerling de verantwoording voor een realcare baby.
Doel:
Uitgaande van uitstroom wonen, werk en vrije tijd is babyverzorging een onderdeel van wonen. Leerlingen zijn 18 jaar als ze van school gaan en voorbereid op zelfstandig wonen. Dit kan ook inhouden dat ze gaan samenwonen.
De lessen zijn bedoeld om de leerlingen bewust te maken wat het inhoud om jong een kind te krijgen en hun kinderwens nog wat uit te stellen.
Op een bepaald moment worden onze leerlingen ook ouders; en de lessen geven dan ondersteuning voor de toekomst.
Schoonmaak:
Vanaf fase 3 kunnen de leerlingen kennis maken met het vak schoonmaak.
Het is een branche gerichte opleiding en gericht op werken in de schoonmaak.
Meestal wordt er gewerkt op locatie.
Naast praktijk krijgen ze vakgericht theorie en sluiten we af met een examen:
SVA: traditioneel schoonmaken
SVA: schoonmaken met microvezel