Zondag 27 mei:

Het is dan zover, dhr. Roelfes is om 10.00 uur vertrokken met de bus volgeladen met gereedschappen en machines richting Frankrijk.

De leerlingen en dhr. Geuze zullen maandag vertrekken met het vliegtuig.

Maandag 28 mei:

Dhr. Roelfes is aangekomen op de camping en dhr. Geuze en de leerlingen zijn naar het vliegveld gebracht door dhr. van der Leest. Vier leerlingen gingen voor de eerste keer vliegen. Na een korte vlucht van 1,5 uur zijn ze veilig geland in Bergerac waar ze opgehaald werden door dhr. Roelfes en Lies (eigenaresse van camping La Combe).

Er werd direct even boodschappen gedaan om wat te eten te hebben voor die avond en wat lekkere hapjes voor bij het kampvuur.

Toen ze aankwamen op de camping begon het te regenen. Nadat het wat droger werd konden de tenten opgezet worden. Sommige dappere leerlingen deden dit al terwijl het nog regende.

Na het eten hadden moest er nog afgewassen worden en daarna hadden de jongens tijd voor zichzelf. Dhr. Geuze en dhr. Roelfes gingen samen met Lies de camping rond om de werkzaamheden voor deze week te bespreken. Er is genoeg te doen.

Tijd voor de jongens om het kampvuur aan te maken. Droog hout en stenen zoeken, want er moest een nieuwe plaats voor het kampvuur worden gemaakt.

Hopelijk hebben de jongens een goede nachtrust, want morgen beginnen ze met werken.

Het regent nu net weer een beetje.

Dinsdag 29 mei:

Vanmorgen heeft dhr. Geuze om 7.00 uur brood bij de bakker gehaald en hebben we om 7.30 uur ontbeten.

Daarna zijn we aan het werk gegaan met de het verwijderen van het hek rondom de zwemvijver. Dit hek zat vol met gras, riet en bramenstruiken. Nadat we alles weg hadden gehaald met de bosmaaiers en takkenscharen kon het hek weer teruggeplaatst worden. Ondertussen heeft dhr. Geuze samen met Lies een waterleiding gemaakt die tijdens het bosmaaier kapot was gegaan.

Verder werd op verschillende plekken op de camping met de bosmaaier gewerkt en werd er flink gesnoeid. Tussendoor zijn er nog verschillende corveediensten gedraaid.

Rond 15.30 uur zijn we gestopt met werken en konden de leerlingen nog even relaxen. Dhr. Roelfes heeft samen met dhr. Geuze een bosmaaier gemaakt die tijdens het werken kapot was gegaan.

Rond 17.00 uur hebben we een wandeling gemaakt naar de grotten boven in de berg naast de camping. Het was een spannende tocht boven en beneden, er moest uitgekeken worden dat je niet naar beneden gleed/viel. Alle leerling hebben hun angst overwonnen en zijn veilig boven en ook weer beneden gekomen. We hebben flink genoten van het mooie uitzicht dat we zagen boven op de berg.

Toen we weer beneden was er tijd om eerst nog even te douchen en daarna gingen we eten.

’s Avonds ging het kampvuur weer aan en werd er weer veel gelachen.

Woensdag 30 mei:

Vanmorgen tijdens het ontbijt regende het. Daarna werd het gelukkig droog zodat we aan het werk konden. We hebben het hek rondom de zwemvijver weer vastgemaakt en weer veel gewerkt met de bosmaaier. We hebben bijna alles afgekregen wat we met Lies afgelopen maandag hadden afgesproken. De jongens hebben dus echt flink hun best gedaan.

Aan het eind van de middag hebben we een bezoek gebracht aan het kasteel van Beynac. Hiervoor moesten we een flinke steile helling beklimmen om daarna te genieten van een prachtig uitzicht. Toen we boven waren kwam er een dreigende lucht onze kant op en moesten we schuilen voor een flinke stortbui (zie foto’s en het filmpje). We hebben tijdens het schuilen maar een lekker ijsje gegeten.

Toen het wat minder hard ging regenen gingen we weer naar beneden. Hierbij moesten we goed uitkijken dat we niet zouden vallen, aangezien de stenen erg glad waren.

Omdat de jongens flink gewerkt hebben vandaag, zijn we vanavond naar de McDonalds gegaan.

Toen we aankwamen bij de camping regende het nog steeds. Dus helaas geen kampvuur vanavond. We hebben nog even nagezeten onder de overkapping en daarna zijn de jongens naar bed gegaan.

De vooruitzichten voor morgen zijn niet al te best, er is namelijk de hele dag regen voorspeld. Maar we zullen zien wat we nog kunnen gaan doen.

Donderdag 31 mei:

Vandaag de laatste dag om het werk af te maken. We hebben met Lies een ronde over de camping gemaakt om de checklist van werkzaamheden bij langs te lopen die we maandagavond hadden gemaakt. Lies was erg tevreden over hoe we het al het werk hebben gedaan.

’s Middags zijn we gaan kanoën en kajakken op de Dordogne. Dit was een prachtige tocht waar veel gelachen en veel uitgedaagd werd. Bijna iedereen werd omgegooid, behalve dhr. Roelfes. Hij had namelijk in een waterdichte bak de telefoons mee en zei steeds dat hij die dan open zou draaien.

Tijdens de tocht kregen we te maken met een grote regenbui, waardoor iedereen flink nat was geworden. Ook hierbij hadden we weer de grootste lol om omvallende leerlingen en kajakken die dreigden weg te drijven.

Nadat de tocht was afgelopen en we weer bij de camping waren aangekomen om droge kleren aan te trekken gingen we naar de supermarkt voor de laatste boodschappen.

’s Avonds gingen we barbecuen en werden er nog leerlingen en dhr. Geuze in de zwemvijver gegooid.

Na het eten was het tijd voor de evaluatie van de werkweek samen met Lies. Iedereen vond het een geslaagde werkweek en iedereen had genoten. Lies heeft nog complimenten gegeven naar de leerlingen dat ze zo hard hadden gewerkt en dat iedereen ook goed door had gewerkt.

Dhr. Roelfes sloot af met de zin: “Bedankt dat jullie mij niet in het water hebben gegooid!”

Dit had hij beter niet kunnen zeggen.

Nog een laatste kampvuur en dan lekker naar bed, om morgen weer op weg naar huis te gaan.

Vrijdag 1 juni:

De laatste dag stond in het teken van de terugreis naar Nederland. De leerlingen mochten een uurtje langer slapen. Na het ontbijt moest de bus ingepakt worden met alle machines, gereedschappen en alle bagage. Toen dat gedaan was konden we op weg naar het vliegveld. Dhr. Roelfes en de dochter van Lies (Eva) brachten dhr. Geuze en de leerlingen weg.

Dhr. Roelfes ging na het afzetten direct door richting Parijs.

Het vliegtuig had bij aankomst in Rotterdam een half uur vertraging opgelopen. En omdat er ook nog gegeten moest worden en er een andere route gereden moest worden, kwamen ze pas rond 20.30 uur op school aan.

Zaterdag 2 juni:

Na een overnachting bij Parijs kwam ook dhr. Roelfes zaterdagmiddag thuis.


Klik hier voor de foto’s