Challenge Day

Vanaf 2014 wordt er jaarlijks een Challenge Day gehouden op PRO Emmen.  De Challenge Day is voor vierdejaars leerlingen. De Challenge Day is bekend van televisie door de programma’s die erover gemaakt zijn;  ‘Over de Streep’ en ‘Als je me echt zou kennen’.  Op onze school zijn er bij deze dag GEEN camera’s aanwezig.

 

Meer begrip voor elkaar

Hoe zou onze wereld er uitzien als we elkaar écht zouden kennen? Wij geloven in een wereld waar ieder kind, ieder mens zich gezien en gewaardeerd voelt. Challenge Day biedt een oplossing tegen vooroordelen, pesten, uitsluiting, eenzaamheid  én draagt bij aan een zeer positieve school-, werk- en leefomgeving. Een dag met aandacht en respect voor elke individuele leerling. Het leidt tot meer begrip voor elkaar.  Een programma, dat in Amerika al meer dan 25 jaar lang wordt gedaan.

Stichting Challenge Day Nederland, officieel partner van Challenge Day Amerika, organiseert in Nederland Challenge Days. Eén verschil, hierbij zijn geen camera´s aanwezig en er wordt  Nederlands gesproken.

PRO Emmen wil met de  Challenge Day  de leerlingen een bijzondere ervaring te bieden die niet alleen bijdraagt aan de persoonlijke groei, maar ook aan een nog betere sfeer in de klas en op school.

Echte helden blijven zichzelf

´Een Challenge Day, dat is best emotioneel hoor!´ is een veelgehoorde kreet van jongeren die op tv beelden hiervan zagen. Dat klopt, soms. Maar het is vooral ook een vrolijke positieve dag. Er wordt veel gelachen, er worden leuke contactspelletjes gedaan, er wordt gepraat, naar elkaar geluisterd, en ja… soms kan dat ook even heel emotioneel zijn. Waar het om gaat is dat jongeren de ruimte krijgen zichzelf te laten zien, zich bewust worden van het feit dat niemand stoer hoeft te doen of de schijn hoeft op te houden om ´erbij te horen´. Want echt helden blijven zichzelf.

Positieve aandacht en deskundige begeleiding

We vinden het belangrijk dat er voldoende aandacht is voor onze leerlingen. Dat vinden we op een gewone schooldag, dus ook bij Challenge Day. Daarom is er op  elke vijf leerlingen deze dag een volwassen begeleider aanwezig. In kleine groepjes worden er gesprekjes gevoerd. Mocht blijken dat de begeleider het gewenst vindt dat een leerling nog eens verder kan praten over een onderwerp, dan worden hier deskundige collega´s voor ingeschakeld.

Praktische zaken

De leerlingen moeten deze dag makkelijke kleding dragen  en (zaal)sportschoenen aan zodat ze lekker kunnen rennen, springen en bewegen tijdens de Challenge Day activiteiten. De dag vindt plaats in de gymzaal. We zorgen deze dag ook voor de lunch.

Meer weten?

Naar de site van Challenge Day vzw

Beelden van een Challenge Day

In de video van drie minuten zie je hoe een Challenge Day er uit ziet.