Het schooljaar zit er al weer ruim twee maanden op. In deze twee maanden zijn er in de bovenbouw naast het “normale”programma groentechniek, ook een heleboel leuke, interessante en boeiende dingen gebeurd.

Het begon al meteen in september. Sven Bruns slaagde al na enkele lessen voor het trekkercertificaat.

trekker-sven

Onze tractoren met machines staan gestald bij Landgoed Scholtenzathe. Een heel groot akkerbouwbedrijf in Klazienaveen-Noord. Vooral de jongens die later bij een loonwerkbedrijf of in de landbouw willen werken maken daar veel gebruik van. Via de mensen van Scholtenzathe hebben we nu de beschikking gekregen over een braakliggend stuk land. Dit stuk land willen we gaan gebruiken om te ploegen, maaien, cultiveren en frezen. Maar eerst moet het land weer geschikt gemaakt worden. Dit betekent de meters hoge, voornamelijk brandnetels, begroeiing met de klepelmaaier verwijderen en daarna met de minitrekker frezen. Een grote maar erg leuke klus.

maaien

Eén van praktijkoefeningen waar de derdejaars in deze periode veel mee bezig zijn geweest, is het leren omgaan met de zitmaaier. En dan voornamelijk het rijden ermee. Er worden allerlei oefeningen gedaan om zo goed en beheerst mogelijk te rijden met de verschillende machines. Slalom met en zonder kar, over een wip rijden, achteruit parkeren, achteruitrijden met kar enz. Oefeningen die later ook van pas komen bij het werken met andere machines. De serie oefeningen wordt afgesloten met een eindtoets. Een toets die alle leerlingen met een voldoende hebben afgesloten.

grasmaaien

Een aantal vijfdejaars leerlingen zijn deze week geslaagd voor het certificaat “Veilig werken met de bosmaaier”. Na wekenlang oefenen en leren,   deden zij deze week (maandag 3 november) examen.

Het examen werd afgenomen door opleidingsinstituut “vanBijsterveld&Daamen” uit Schaarsbergen (bij Arnhem). De leerlingen moesten laten zien dat zij de bosmaaiers goed kunnen onderhouden en dat zij kunnen maaien met een draadkop en een slagmes. Daarnaast moesten zij op de hoogte zijn van de pbm’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) en de veiligheidsvoorschriften.

Alle 8 leerlingen zijn geslaagd voor het examen. Op de eerste foto’ zien we: Martijn Heller, Ruben Ruiter, Nick Panman en Jarno Beuker. Op de tweede Mark van der Lei, Torsten Katuin, Robbin Bonnema en Sven Bruns. In het midden telkens Paul van Bijsterveld die het examen heeft afgenomen.

bosmaaien1

bosmaaien2