Reisverslag

Maandag 10 juni:
Terwijl iedereen 2e Pinksterdag heeft vertrekken de leerlingen van Groen vandaag naar Frankrijk. We zullen met een busje naar Rotterdam Airport gaan en daaruit gaan vliegen naar Bergerac.

Alle leerlingen waren vanmorgen op tijd op school. We konden dus om 8.15 uur vertrekken richting Rotterdam. Zonder files kwamen we daar om 10.30 uur aan en moesten dus nog even wachten totdat onze vlucht zou gaan. Altijd leuk op een vliegveld om mensen te kijken. We zagen Victor Reinier (Flikken Maastricht) in dezelfde vliegtuig stappen als die van ons.

Na een korte vlucht van 1,5 uur kwamen we aan in Bergerac, waar dhr. Geuze ons stond op te wachten. We moesten nog een uurtje in de bus om bij de camping te komen.

De leerlingen gingen direct hun tent neerzetten en daarna werd vanuit de docenten die nodige informatie verteld en werd een corvee rooster gemaakt.

Na het eten werd er nog wat gestoeid onder de jongens, wie zou wie in het water gooien.

Tijd om het kampvuur te maken en daarna lekker te gaan slapen, want morgen zou het werken echt gaan beginnen.

 

Dinsdag 11 juni:

De dag begint regenachtig, de voorspelling geeft aan dat het vanmiddag droog wordt. Het ontbijt wordt klaargezet. Na het eten schoonmaken en boodschappen doen, terwijl de overige leerlingen aan het werk gaan.

Wanneer er boodschappen worden gedaan, kunnen de leerlingen die meegaan de bestellingen opnemen van de achterblijvers. Ze moeten dan doorgeven wat ze van de winkel willen hebben en de shoppers zorgen dat het gehaald wordt.

Het afrekenen doen de leerlingen zelf, dus ook met Bonjour en Au revoir erbij. Dat is wel net zo netjes. Bij terugkomst snel de boodschappen opruimen en het gereedschap pakken. Het is ook tijd voor hun om aan het werk te gaan.

Tussendoor wordt er even koffie gedronken en een lekker koekje erbij. Daarna weer snel aan het werk.

Het weer begint beter te worden, af en toe is er nog een regenbui. Om 12.45 uur is het tijd om te gaan lunchen. Corvee dekt de tafel en de leerlingen worden opgehaald om te gaan eten.

Om 13.15 uur is het weer tijd om te gaan werken tot 15.00 uur. Corvee zorgt er weer voor dat de tafel wordt afgeruimd en gaat afwassen. Ook zij gaan daarna weer aan de slag.

’s Middags was het de bedoeling dat we naar het kasteel van Beynac zouden gaan, maar omdat het flink ging regenen hebben we dat uitgesteld tot morgen. Daarvoor in de plaats hebben we voetbal gekeken op een trage internetverbinding. De verbinding moest steeds bufferen, waardoor de wedstrijd een keer zo lang duurde.

Na het eten zijn een aantal van ons naar een ruïne geweest naast de camping. Tot onze schik ontdekte we twee schapen in één van de gebouwen. De schapen waren al een maand vermist. Lies heeft de eigenaar gebeld en die zal de schapen morgen ophalen.

 

Woensdag 12 juni:

Vandaag hebben we weer veel gedaan op de camping.

Bosmaaien, hek demonteren, nieuwe bamboestengels plaatsen, hek weer monteren, snoeiafval afvoeren met de tractor.

Vandaag werden ook de twee schapen opgehaald, Pascal en Nigel hebben de eigenaar hiermee geholpen.

Na het werken zijn we naar het kasteel gegaan (Château de Beynac).

(Het Kasteel van Beynac ligt nabij de Franse plaats Beynac-et-Cazenac en werd gebouwd in de 12de eeuw door de baronnen van Beynac. Het kasteel heeft er uitzicht over de rivier de Dordogne. Het kasteel diende als locatie voor de film Messenger: The Story of Joan of Arc.)

Daar aangekomen daar hebben we de steile toegangsweg beklommen en genoten van het geweldige uitzicht.
We hebben het kasteel van binnen bekeken en daarna weer de avontuurlijke weg naar beneden. Bij terugkomst bij de camping gingen vrijwel direct eten.

De zoon van Lies (Niels) ging een speer maken van een stok. Daarna heeft Niels de jongens laten zien hoe je met die speer kunt gooien.

De jongens hebben weer een kampvuur gemaakt.

Morgen de laatste werkdag, dus nog even flink aan het werk en dan is de camping weer seizoensklaar.

 

Donderdag 13 juni:

Vandaag was de laatste dag om de camping seizoensklaas te maken. Nog een flinke klus. Na alle randen met de bosmaaier te hebben gemaaid, was het nu tijd om de grote vlakken te maaien met de tractor en tussen de tenten met de motormaaier. Her en der werd nog wat bamboe verwijderd.

De tenten werden ook alvast ingepakt, anders zouden deze vrijdag vochtig ingepakt moeten worden, dat is niet handig.
De jongens mochten de laatste nacht in de ingerichte tenten van Lies slapen.

Om 14.00 uur was het werk klaar en lag de camping er weer netjes bij.

Tijd om onze zwemkleding aan te doen, want we gingen kanoën op de Dordonge. We kozen voor de 14 km. Onderweg kwamen we prachtige kastelen tegen. We konden heerlijk ontspannen en ons mee laten voeren met de stroming van de rivier.

Na het kanoën hebben we lekker gegeten van de bbq. Na het eten was het tijd om samen met Lies en de leerlingen te gaan evalueren.

Lies was erg tevreden over het resultaat en over de groep. Er werd goed doorgewerkt, ook wanneer er wat regen viel.

We kwamen allemaal tot de conclusie dat het een geslaagde werkweek was.

 

Vrijdag 14 juni:

Laatste dag, tevens vertrek. Vandaag gaan we terug naar Nederland. Eerst ontbijten, dan spullen inpakken, gereedschappen controleren en sorteren. Daarna is het tijd om afscheid te nemen van Lies en gaan we op weg naar het vliegveld.

Om 15.10 uur vertrek het vliegtuig naar Nederland. We zullen om 16.40 uur landen op Rotterdam Airport. Daar worden we weer opgehaald en zullen met een korte tussenstop, om iets te gaan eten, naar Emmen gaan.

De leerlingen zullen ouders/verzorgers bij Zwolle een bericht sturen, dan duurt het nog een klein uurtje voordat we bij school zijn.

Vanuit Frankrijk willen dhr. Geuze en dhr. Roelfes alle leerlingen bedanken voor een gezellige en geslaagde werkweek.
Dank jullie wel.

 

Fotoalbum